Yales historie

Yale er et af de ældste internationale mærker i verden og sandsynligvis det bedst kendte navn inden for låsebranchen. Yales historie rummer mange større nyskabelser, der har kendetegnet udviklingen af ikke blot Yale, men hele låsebranchen.

Starten på det hele
Yale har sine rødder i kolonitidens Amerika. Familien Yale besluttede sig til at emigrere til den nye verden fra det nordlige Wales. Nogle få generationer senere omkring 1840 begyndte Linus Yale Senior at konstruere og fremstille en serie af innovative, højsikkerhedslåse i sin Yale Låseforretning i Newport, New York, USA. Han specialiserede sig i dyre, håndlavede banklåse. 

Pioner inden for innovation
Linus Yale seniors søn trådte ind i sin fars virksomhed i 1850 og perfektionerede og patenterede sin fars cylinderlås med stifter og blev af samtiden betragtet som sin tids låseekspert. I 1862 introducerede Yale junior overvågningsbanklåsen, der markerede overgangen fra nøglelåse til nummerskive- eller kombinationslåse. Principperne indlejret i hans overvågningslås er nu standard i kombinationslåse i hele USA.

Yale junior
Yale junior eksperimenterede også med en lås baseret på en mekaniske, der først blev anvendt af de gamle egyptere for mere end 4.000 år siden. Med patenttildelinger i 1861 og 1865 lykkedes det endelig Yale at skabe sin vigtige opfindelse – Yale cylinderlåsen. Linus Yale junior ændrede låsebranchen for altid med sine mange banebrydende opfindelser.

Ekspansion på verdensplan
På baggrund af Yales patenter, Yales strålende navn og rene opfindsomhed etablerede Yale junior sammen med sin kollega, Henry Towne, virksomheden Yale & Towne i 1868, der på det tidspunkt beskæftigede 35 personer.

Virksomheden voksede og udvidede sit arbejdsområde med manuelt betjente kædetaljer, batteridrevne platformtrucks, og i 1879 blev der introduceret en serie hængelåse. Yale & Towne opkøbte dørlukkervirksomheden Norton og H. og T. Vaughan Ltd. I starten af det 20. århundrede ekspanderede virksomheden på verdensplan og beskæftigede mere end 12.000 medarbejdere.

I hele det 20. århundrede har opkøb, overtagelser og joint-ventures gjort Yale låse velkendte på verdensplan. I august 2000 blev Yale opkøbt af ASSA ABLOY Group og har siden da være en vigtig del af den globale leder inden for sikringsløsninger.