Sådan tjekker du, om din elektroniske lås er beskyttet mod vand

Det er ingen hemmelighed, at det i Danmark tit er meget regnfuldt. Hvis du vil anskaffe dig en elektronisk lås til hoveddøren, er det derfor en god ide at tjekke, hvordan den er beskyttet.

To elektroniske låse kan sagtens se ens ud, men have forskellig resistens overfor regn. Et godt råd er at vælge elektroniske låse fra skandinaviske producenter, da de som oftest vil være fremstillet efter specifikationer, så de kan holde til det skandinaviske klima.

En mulighed er, at du kan rådføre dig med en låsesmed eller et byggemarked. Det er dog faktisk også muligt for dig selv at tjekke, hvor godt låsen er beskyttet mod vand. Det kan du gøre ved at se på, hvilken IP grad den er godkendt efter.

IP graden er en universal angivelse, der bliver brugt til at beskrive, hvor godt et produkt er beskyttet mod regn, støv og andre fremmedlegemer.

Hvordan skal IP graden forstås?

En IP grad består af to tal. Det første tal går fra 0-6 og angiver beskyttelse af den elektroniske lås mod støv og andre fremmedlegemer. En elektronisk lås vil meget sjældent have et første tal under 4, så derfor er det kun de tre sidste tal, vi vil forklare hvad betyder.

  • 4: Angiver at den er beskyttet mod genstande med en diameter på 1,0 mm eller mere.
  • 5: Angiver at den er støvbeskyttet.
  • 6: Angiver at den er støvtæt.  

Det andet tal angiver beskyttelsen mod vand. Intervallet går fra mellem 0-8, men en elektroniske lås vil meget sjældent have et andet tal, der er mindre end 3.

  • 3: Angiver at låsen kan tåle let regn
  • 4: Angiver at låsen kan tåle kraftig regn
  • 5: Angiver at låsen er beskyttet mod vandstråler
  • 6: Angiver at låsen er beskyttet mod kraftige vandstråler
  • 7: Angiver at låsen kan tåle kortvarig nedsænkning i vand
  • 8: Angiver at låsen kan tåle varig nedsænkning i vand

Hvad anbefaler vi?

For elektroniske låse der skal være placeret udendørs i Danmark er det en god ide, at de gerne skal have en IP grad på minimum IP54. Det betyder, at låsen er beskyttet imod støv, og at den kan tåle kraftig regn.

Det er dog ikke kun IP graden, du skal holde øje med for at finde ud af, om låsen kan håndtere det danske vejr. Der kan være andre forskellige forhold, der er relevante at tage med i beregningen.

Geografien spiller også en stor rolle, især hvis låsen fx skal monteres på en bolig, der er beliggende kystnært eller i trafikbelastet bymiljø. I dette tilfælde er det vigtigt af vælge en lås med en dokumenteret overfladebehandling. Samtidig er det af stor betydning, at efterleve vejledningen til vedligeholdelse.

Hvis du er i tvivl om en elektroniske lås har den rette overfladebehandling, så er vores råd, at du rådfører dig med forhandleren for at få den rette rådgivning.