Kan jeg få elektronisk lås i min lejlighed?

Der er flere grunde til, at det kan være fristende og praktisk at anskaffe sig en elektronisk lås til hoveddøren. Hvis du bor i lejlighed, hvad enten det er leje-, andel- eller ejerlejlighed, er der nogle ting, der er vigtige at overveje, før du beslutter dig for at anskaffe dig en elektronisk lås.

Hvis du ønsker at sætte en elektronisk lås på hoveddøren til din lejlighed, skal du starte med at afklare, om det kan lade sig gøre. Du skal finde ud af, hvilken type lås, der sidder i døren i dag. Det nemmeste er at finde din smartphone frem, tage billeder af dørlåsen og spørge en forhandler, om der er mulighed for at montere en elektronisk lås.

Alternativt kan du referere til det unikke nummer på låsen, der identificerer den eksakte type. Her findes der tegninger til hjælp, så spørg forhandleren om det. Det, der er formålet er at afklare, hvilken type udfræsning der er i døren nu.

Låsekassen kan være en udfordring

En af de udfordringer, der kan være i forhold til at montere en elektronisk lås kan netop være denne udfræsning, altså størrelsen på det hul låsekassen sidder i.

Ældre låse har andre dimensioner end dem af nyere dato, og der kan være andre afstande mellem hullerne, hvor greb og cylinder er monteret. Det betyder at der kan være behov for en tilpasning af døren. Det gør man typisk med stemmejern og evt. udboring af huller. Hvis nøglen sidder over grebet, så kan Yale Doorman som udgangspunkt monteres med få forandringer.

Løsningen er enten at du får en låsesmed til at montere den elektroniske lås, eller at du anskaffe dig en ny dør, hvor målene på hullet til låsekassen allerede passer til den elektroniske lås.

Denne Yale Doorman vejledningsguide kan være behjælpelig til at undersøge, om du kan montere en elektronisk lås i din lejlighed.

Hvad hvis jeg bor til leje?

Der er ingen ekstra udfordringer ved at eftermontere en elektronisk lås i lejligheden. Ulempen er, at du stadig skal bruge nøgle i opgangsdøren, mens den elektroniske lås til lejligheden åbnes og låses med en brik, kode eller via din smartphone

Hvis du bor til leje, kan det være, at boligselskabet eller boligforeningen nægter dig at sætte en elektronisk lås i din dør. Årsagen kan være utilfredshed med, at beboerne får forskellige løsninger. Noget der kan betyde mere administration for dem, der forvalter låse og sikkerhed. Derfor er det en god ide er at tjekke med bestyrelsen, så du får det afklaret på forhånd.

Hvad med i en ejer- eller andelslejlighed?

Selvom du har en ejer- eller en andelslejlighed, er det ikke sikkert, at du kan få lov til at montere en elektronisk lås. De fleste ejer- og andelsboligforeninger har nogle vedtægter, der skal overholdes. Det kan være, at de vedtægter afholder dig fra at montere en elektronisk lås på døren. Derfor vil det være en god ide, at du tjekker op på vedtægterne som noget af det første.

Er den elektronisk lås skjult eller synlig?

Arkitektoniske forhold kan tale imod at montere elektronisk lås, fordi nogle løsninger sætter et vist præg på døren med udenpåliggende kode-tastatur. Der er dog også kommet nye typer elektroniske låse, som du monterer på indersiden af døren, og hvor du beholder den originale cylinder.

Så er det ikke sikkert, at du behøver godkendelse fra boligforeningen, fordi indretningen ikke kan ses, og cylinderen ikke skal fjernes – samtidig får du øget sikkerhed og enklere håndtering med brik, kode eller mobil-app.